zaterdag 22 oktober 2011

Kippenbouillon




Kippenbouillon kan als basis dienen voor veel gerechten. Het lekkerst is natuurlijk een verse bouillon. Hetgeen je nodig hebt, gebruik je meteen. Het overige kun je in porties invriezen.
Bij dezen een lekker recept voor een goede kippenbouillon.































Ingrediƫnten:
- 3 uien, gepeld;
- 3 kruidnagels;
- 3 wortels;
- 3 preien;
- 2 stengels bleekselderij;
- 1 kip van ongeveer 2 kg;
- bosje tijm;
- 4 stengels peterselie,
- 1 laurierblad;
- 6 tenen knoflook;
- 1 theelepel zout;
- 10 peperkorrels;
- 2500 milliliter water.

Bereiding:
Spoel de kip af onder stromend water. Snijdt twee uien in vieren. In de overgebleven ui steek je de kruidnagel. Was de prei en snij deze in de lengte in vieren. Schraap de wortels en snijdt ook deze in de lengte in vieren. Pel de knoflook. Was de stengels bleekselderij.
Leg de kip in een soeppan. Voeg de groenten en de kruiden erbij. Schenk het water bij de ingrediƫnten en laat het geheel aan de kook komen. Laat dit vervolgens een uur sudderen. Schep het vet en andere onregelmatigheden die boven zijn komen drijven af. Verwijder de kip en laat de bouillon nog 1,5 uur verder koken.
De kip kun je gebruiken in een ander gerecht, of als vulling bij kippensoep.
Zeef vervolgens de bouillon. Meet de bouillon in een maatbeker. Er zou rond de 1750 mL bouillon moeten zijn. Is dit nog meer dan heeft het nog even tijd nodig om verder in te koken.
Vervolgens de soeppan in een teil of afwasbak met koud water zetten en zonder deksel snel laten afkoelen.
De bouillon is klaar voor gebruik in andere gerechten of als basis voor een soep.

Kook ze!

Geen opmerkingen: