donderdag 20 oktober 2011

Witlof zoals zelfs mijn kinderen het lusten




Tja, als je meedoet aan een wekelijks biologisch groentepakket, kun je voor verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld witlof, iets wat in het gezin niemand graag lust en sommigen tot op heden het zelfs geweigerd hebben te eten. Maar eten weggooien doen we niet, dus dan maar op zoek naar een recept wat voldoende eetbaar, en misschien zelfs wel lekker is.
En juist als je al diverse opties hebt geprobeerd (roerbakken in sojasaus, dun inrollen in ham met een kaasroomsaus) en nog steeds negatieve reacties je deel zijn, kan in enen het tij omslaan.
In de vrouw (bijlage bij de telegraaf) van twee weken geleden, stond een recept van witlofstampot in beenham. Stampotten daar is iedereen hier dol op, dus dat is alvast een pluspunt.
Het recept ietsje aangepast, vanavond op tafel gezet en... (tromgeroffel)... het werd goedgekeurd. Er was er zelfs een die zei dat het lekker was. Tada de aanhouder wint. En zo'n recept verdient het natuurlijk om geplaatst te worden.





























Ingredienten:
- 3 stronken witlof;
- 1 kg aardappelen;
- 75 gram spekjes;
- 120 gram jong belegen kaas in blokjes;
- 120 gram jong belegen kaas geraspt;
- 2 el verse salie, in stukjes gesneden;
- klontje boter;
- 200 gram hamplakjes (vleeswaren, gerookte abdijham deze keer).

Bereiding:
De aardappelen schillen en in 20 minuten gaar koken. De witlof ondertussen schoonmaken, de bittere kern verwijderen en wassen. De witlof de laatste 10 minuten mee laten koken.
De spekjes uit bakken in eigen vet.
Zet de oven vast aan op 200 °C.
De aardappelen met de witlof met de pureestamper fijnmaken (niet de mixer anders krijg je snot).
Door de stampot de boter, blokjes kaas, de salie en de spekjes roeren en op smaak brengen met zout en peper.
Op elk plakje ham twee eetlepels stampot leggen en de ham oprollen.
De rolletjes in een ovenschaal leggen en deze bestrooien met kaas.
Ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Smakelijk eten.

Geen opmerkingen: