zaterdag 7 september 2013

Foodblog event september: fingerfood Polenta cups

Het foodblog event in September wordt georganiseerd door Mi Cook met als thema: fingerfood.
Criteria: het moet met de vingers te eten zijn. In ieder geval een ruim begrip.

Na wat nadenken ben ik gegaan voor een polentacup. Deze heb ik gevuld met groenten, kaas, vlees en een topping van crème fraîche.
Het is heerlijk uit de hand te eten en een lekker voorgerechtje. En de groenten en kruiden zijn natuurlijk helemaal dit seizoen en konden dus gewoon uit de pluktuin gehaald worden.

Ingrediënten:
  • 480 mL water;
  • 240 mL volle melk;
  • 160 mL groentebouillon;
  • 225 gram polenta;
  • 75 gram oude kaas;
  • 2 eetlepels boter, ongezouten (30 gram);
  • 2 tomaten;
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd;
  • 1 rode peper, zaden eruit en fijngehakt;
  • 30 gram chorizo, fijngehakt;
  • 2 theelepels koriander, fijngehakt;
  • 1 eetlepel limoensap;
  • 1 eetlepel olijfolie;
  • crème fraîche;
  • koriander blaadjes als garnering.
Bereiding:
Breng een pan water aan de kook (water ongeveer 5 cm diep). Maak een kruisje aan de onderzijde van de tomaten. Dompel ze 30 tellen onder het kokende water. Leg de tomaten vervolgens in een bak koud water. Dit stopt het kookproces en het velletje laat nu makkelijk los. Trek het velletje van de tomaat af. Snijdt de tomaat in vieren en verwijder de zaden. Snijdt de tomaat in kleine blokjes.

Verwarm in een tweede pan de melk, bouillon en water. Wanneer het net aan de kook is wordt het gas laag gezet en de polenta erdoor geroerd. Blijf roeren. Zet het vuur uit en roer de boter en de kaas door het polenta mengsel. Beboter een muffinvorm en schep in elke vorm 1 eetlepel polenta. Pak een drinkglas en duw met de onderkant van het glas op de polenta, zodat er een kommetje ontstaat. Zet de muffinvorm tenminste 1 uur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden Celsius. Haal de polenta vormpjes uit de muffinvorm en zet ze op een rooster. Vet de bovenzijde van de cupjes in met olijfolie. Bak de cups gedurende 10 minuten in de oven. Laat afkoelen op het rooster.

Bereidt de vulling door de tomaten, uien, peper, koriander, chorizo, 1 eetlepel olijfolie en limoensap te mengen. Zet de vulling in de koelkast en laat tenminste 15 minuten op smaak komen.

Voor je gaat opdienen schep je de vulling in de polentacups. Serveer met een schepje crème fraîche en garneer met een korianderblaadje.


2 opmerkingen:

Jiska zei

Wat een fotogeniek gerechtje! Klinkt erg lekker (:

4pure zei

Dank je @jiska. Het was ook erg lekker.