donderdag 14 november 2013

Chocolade crème met karamel saus



Crème karamel een klassieker, maar zelf vind ik het wel wat zoet. De chocolade in deze crème karamel is de juiste tegenhanger en maakt dit recept heerlijk. Wil je een keer met een mooi dessert te voorschijn komen dan is dit een goede keus!

En wat ik ook zo bijzonder mooi vindt is de originele crème karamel vorm. Alleen daarom is dit gerecht al een topper! Let wel op dat dit recept naast de tijd voor bereiding ook een opstijftijd heeft nadien. Trek dus rustig een halve dag uit voordat je hem gaat eten!

Ingrediënten:
  • 100 gram suiker;
  • 2 eetlepels koud water;
  • 530 mL volle melk;
  • 10 mL vanille-extract;
  • 5 cardamom peulen, geplet;
  • 90 gram pure chocolade, minstens 70 %;
  • 3 eieren (L);
  • 2 eetlepels bruine suiker.
Materialen:
  • Charlotte vorm;
  • Ovenschaal om water in te doen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Zet een schaal met heet water in de oven, waar je charlottevorm in past. Smeer alle zijden en de bodem van de charlottevorm in met olie. 
In een steelpan meng je het water met de suiker. Breng aan de kook en laat op laag vuur langzaam karameliseren. Wanneer de karamel goudbruin is (ongeveer na een minuut of 10), zet je het vuur uit en giet je de karamel in de vorm. Draai met de vorm rond zodat de karamel zich over de bodem en zijkant verdeeld.

In een tweede pan breng je de melk met de cardamompeulen en vanille-extract aan de kook. Zet het vuur uit. Breek de chocolade in kleine stukken en meng die door het melkmengsel. Laat dit 20 minuten op smaak komen. Zet een zeef op een kom en giet het chocolademelk mengsel door de zeef. Mix in een tweede kom op de hoogste stand gedurende 1 minuut de eieren met de suiker.
Giet het gezeefde mengsel vervolgens bij het eiermengsel en meng goed door. Giet het geheel in de Charlotte vorm.
Zet de vorm in de schaal met water die in de oven staat en laat de pudding 50 minuten koken. Controleer of de pudding voldoende gegaard is door de vorm eruit te halen en te schudden. Het midden van de pudding zou bijna vast moeten zijn, maar mag nog een klein beetje vloeibaar zijn. Dit stolt nog wanneer het afkoelt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens in de koelkast voor 2 uur. Wanneer je wilt gaan serveren keer je de vorm om op een bord en de chocolade pudding zal loskomen.

Tips en tricks:
  • Wanneer je geen charlotte vorm hebt, maar wel kleine ramekins, dan kun je het ook prima daarin maken. Het recept is genoeg voor ongeveer 6 kleine ramekins;
  • Wil je het mooi serveren, dan kun je ook nog cacao op de pudding strooien;
  • Komt de pudding niet meteen los van de vorm, dan kun je de vorm voor het storten 2 minuten in heet water houden. De pudding komt dan eenvoudig los.
4Pure: chocolade crème met karamel saus

Geen opmerkingen: