dinsdag 12 november 2013

Overheerlijke appeltaart

En dan is het zover.... je bent jarig. Daar hoort natuurlijk een feestje bij en taart. Aangezien ik midden in het herfstseizoen jarig ben,  kan een appeltaart natuurlijk niet ontbreken.
Dit recept is losjes gebaseerd op een recept van Hilda Huiskamp uit Neelde. In 2006 heeft zij een door omroep Gelderland uitgeschreven wedstrijd gewonnen met onderstaand recept. En inderdaad, is dit recept heerlijk. Een frisse bite, gecombineerd met de romige vla.

Laat ik jullie het recept niet onthouden:

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem;
  • 2 theelepels bakpoeder;
  • 1 ei;
  • 250 gram suiker;
  • 150 gram boter, kamertemperatuur;
  • 1 kg goudrenetten (of net iets meer);
  • 40 gram custard;
  • 1 theelepel vanille-extract;
  • 750 mL slagroom.
Materialen:
  • Springvorm 26 cm doorsnede;
  • Bakpapier;
  • Aluminium folie;
  • Plastic folie.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius stand onder/bovenwarmte of 160 graden hete lucht stand. Schuif het rek onderin de oven (ongeveer 1/3 hoogte). Kneedt de bloem, bakpoeder, ei, 125 gram suiker en de boter tot een deeg. Pak in plasticfolie en laat tenminste een half uur in de koelkast liggen. Bekleedt een springvorm met bakpapier (ook de zijden). Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 34 cm en bekleedt de springvorm met het deeg. Snijdt de overhangende randen af. Schil de appels en verwijder de kern. Snijdt de appel in 8 stukken. Zet de partjes rechtop in de springvorm en vul de springvorm zo ver mogelijk met de rechtopstaande appels.
Voor de custard meet je 150 mL slagroom af in een kommetje. Schep de custard, 125 gram suiker en het vanille-extract erdoor en meng goed. Verwarm het restant slagroom tot aan de kook, terwijl je goed blijft roeren om velvorming te voorkomen. Haal de pan van het vuur en roer het custard mengsel erdoor. Zet de pan wederom op laag vuur en kook tot de custard indikt. Schenk dan de custard over de appels.
Zet de taart in de oven en bak 70 minuten. Controleer regelmatig of de bovenkant niet te bruin kleurt. Mocht dat het geval zijn, dek dan de bovenzijde af met aluminiumfolie. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de taart dan nog enige tijd in de koeling om op te stijven.

Tips:
  • Heb je geen vanille-extract dan kun je dit ook vervangen door 1 zakje vanille-suiker;
  • Taarten maak je het best in een oven met onder/boven warmte stand. Heb  je dat niet dan kun je ook de hetelucht stand gebruiken.
4Pure: overheerlijke appeltaart

Geen opmerkingen: