maandag 18 november 2013

Prei ovenschotel


Dit is echt een heerlijke ovenschotel ook voor kinderen. Die van mij eten hun buikje rond en het gegeven recept is net genoeg voor 4 personen. De voorpret begint al wanneer de schotel in de oven staat, want het hele huis begint lekker te ruiken en iedereen krijgt honger. En wanneer het dan eindelijk op tafel staat wordt het muisstil en genieten we.
Zo simpel kan het dus zijn. 

Hierbij dit heerlijke herfstrecept:
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 300 gram kipfilet;
  • 130 gram boter, kamertemperatuur;
  • 1 knoflookteentje;
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 theelepel citroensap
  • 15 takjes peterselie;
  • 150 gram spekreepjes;
  • 4 preien, in ringen gesneden;
  • 2 afbakstokbroden;
  • 50 gram geraspte belegen kaas;
  • 20 gram bloem
  • 2 dl runderbouillon, kamertemperatuur (recept: runderbouillon 4Pure);
  • peper en zout

Materialen: 
  • Ovenschaal


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Knijp boven 100 gram boter het knoflookteentje uit. Hak de blaadjes van 5 stengels peterselie klein. Voeg die aan de boter toe, samen met het citroensap en zeezout. Meng het geheel goed door.
Snijdt de kipfilet in kleine stukjes. Verhit een koekenpan en doe de spekjes in de koekenpan. Laat de spekjes 3 minuten bakken, zodat er wat vet is vrijgekomen en voeg vervolgens de kip toe. Bak die tot deze gaar is. Schep met een schuimspaan de kip en spekjes in een ovenschaal. Zet de pan terug op het vuur en schep 1 eetlepel kruidenboter erbij. Laat de boter smelten en doe de prei erbij. Roerbak de prei ongeveer 3 minuten tot hij glanzend word en een beetje zacht. Schep de prei bij de kip in de ovenschaal en roer goed door elkaar. Bestrooi met zout en peper. Maak een bechamelsaus: Smelt 2 eetlepels boter in een pan en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer goed door met een houten lepel tot de boter is opgenomen door de bloem. Pak dan een garde en roer beetje bij beetje de koude bouillon erdoor terwijl je goed blijft roeren om klontjes te voorkomen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Laat nog eens 5 minuten sudderen terwijl je af en toe roert. Snijdt ondertussen de blaadjes van de 10 takjes peterselie heel fijn en roer die door de saus. Schenk de saus over het kip/prei mengsel. 
Snijdt het stokbrood in sneetjes. Besmeer 1 kant van het stokbrood met de gekruide boter en dek, met deze zijde boven, het kip/prei mengsel af. Bestrooi dit rijkelijk met de geraspte kaas. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, en laat het geheel goudbruin worden. 

Tips en Tricks:

  • Snij de prei in de lengte 1 keer door, tot 1.5 cm van de onderkant af. Draai een kwartslag en snij nogmaals verticaal in tot ongeveer 1.5 cm van de onderkant. Haal de buitenste bladeren van de prei en was de prei onder de stromende kraan. Je kunt het zand er nu goed uitwassen;
  • Bij een roux (boter met bloem) die warm is voeg je koude vloeistof toe om klontjes te voorkomen. Dat kun je ook omdraaien: laat de roux afkoelen en voeg dan warme vloeistof toe. Warm bij warm of koud bij koud geeft klontjes!

4Pure: Prei ovenschotel























Topblogs

Geen opmerkingen: