vrijdag 15 november 2013

Suikerbroodjes



Het is bijna weekend en het allerlekkerste zijn dan warme broodjes. Deze week hele speciale: suikerbroodjes. Zoete broodjes, bestrooid met parelsuiker. Als je dit nu zondagochtend op de ontbijttafel zet, dan smult iedereen er heerlijk op los.

Hierbij het recept:
Ingrediënten:
  • 3 theelepels gist;
  • 500 gram bloem;
  • 5 gram zout;
  • 100 gram suiker;
  • 180 mL lauwwarme melk;
  • 55 gram boter, ongezouten, kamertemperatuur;
  • 2 eieren (L), losgeklopt;
  • Greinsuiker;
  • 1 eetlepel lauwe melk;
  • 1 eierdooier.
Materialen:
  • bakplaat;
  • bakpapier.
Bereiding:
Los in een kom al roerend de gist voledig op in 100 ml lauwwarme melk. Werk er vervolgens 125 gr bloem doorheen. Dit voordeeg moet zacht en glad zijn. Dek de kom af en laat 2 uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.Doe de resterende bloem, zout en suiker in een grote kom. Voeg de melk, eieren en de boter toe en kneed alles kort door elkaar. Voeg het voordeeg toe en kneed alles goed door elkaar. Vorm er een bal van. Dek deze af en laat het deeg bij kamertemperatuur 12 uur rijzen.Kneed het deeg nogmaals door. Verdeel het in 10 porties en rol deze op. Laat 15 minuten rusten. Vorm na deze rusttijd broodjes van het deeg. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop. Dek ze af en laat ze 1 uur rijzen.Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (heteluchtoven 200 graden Celsius). Snijd de bovenkant van de broodjes met een mes een beetje in. Klop de melk los met de eierdooier en bestrijk de broodjes ermee.Bestrooi elk broodje met greinsuiker. Bak de broodjes 40 - 45 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Tips en tricks:

  • Door het gebruik van een voordeeg zal de smaak beter ontwikkelen;
  • Heb je geen greinsuiker dan kun je dat vervangen door kandijsuiker;
  • Door het opbollen na de eerste reis en het opnieuw vormen, zullen de broodjes beter gevormd kunnen worden en mooier bakken.
4Pure: suikerbroodjes

















Topblogs

Geen opmerkingen: