donderdag 12 december 2013

Kerstdessert: karnemelkpannacotta met bessenschuim


Een lekker dessert voor de kerst een karnemelkpannacotta met bessenschuim. Eenvoudig te bereiden (ongeveer een kwartier tijd) en de pannacotta is vooraf te maken! Dus minder kerststress.

Ingredienten (5 personen):

Pannacotta:
  •  6 blaadjes gelatine;
  • 150 mL slagroom;
  • 200 mL volle melk;
  • 180 mL karnemelk;
  • 2 theelepels vanille-extract;
  • 110 gram suiker
Bessenschuim:
  • 2 eieren;
  • 50 mL water;
  • 150 mL bessensap (zonder suiker!);
  • 70 gram suiker.
Materialen:
  • Puddingvormen of timbaaltjes;
  • Au-bain-marie opstelling;
  • Garde;
  • Mixer.
Bereiding:
Pannacotta
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een ruime bak met koud water. Verhit de slagroom en los de suiker en het vanille-extract hierin op. Breng aan de kook en draai het vuur uit. Los de gelatine hierin op. Met een garde meng je de melk en karnemelk erdoor. Schenk het mengsel in de vormpjes en zet in de koelkast gedurende tenminste 3 uur.
Net voor het opdienen los je de pannacotta en maak je de bessenschuim.

Bessenschuim
Breek de eieren in de kom van de au-bain-marie opstelling. Voeg de suiker toe. Klop de eieren met het suiker schuimig met de mixer. Voeg het bessensap en water toe en blijf kloppen. Verwarm de pan met water en blijf kloppen met de garde, tot je merkt dat de saus warm en stevig wordt (hij mag niet koken!).  Serveer meteen.

Tips en tricks:
  • Heb je geen pannacotta vormpjes of puddingvormpjes, gebruik dan gewoon een koffiekopje, dat werkt ook goed;
  • Wanneer je de vorm voor het gieten omspoelt met koud water, lost de pannacotta beter;
  • Au-bain-marie wil niets anders zeggen als een pan met een laagje water (ongeveer 2 cm), waarin een passende metalen of glazen kom hangt (de bodem van de kom mag het water niet raken). Hierin verwarm je op een voorzichtige manier en zeer geleidelijk, vloeistoffen of smelt je chocolade. 

4Pure: Karnemelkpannacotta met bessenschuim

TopblogsTopblogsRecepten startpagina

Geen opmerkingen: