dinsdag 10 december 2013

Kerstsoep: rijk gevulde tomatensoep

Lekker met kerst: een rijk gevulde tomatensoep. Niet met groenten, maar puur met tomaten. Geserveerd in een chique kopje, zodat de soep niet alle eetlust wegneemt voor de overige gangen.

Ingrediënten (5 personen):

  • 9 tomaten;
  • 1 eetlepel boter, ongezouten;
  • 1 ui fijngehakt;
  • 5 takjes basilicum (grote blaadjes) of 10 kleine blaadjes;
  • zout en peper
  • ter garnering: echt goede olijfolie;
  • ter garnering: 3 blaadjes basilicum in reepjes
Materialen:
  • Blender of staafmixer;
  • Kopjes voor het opdienen.
Bereiding:
Pel de tomaten, haal de pitjes eruit en hak de tomaten in zeer kleine stukjes.
Smelt boter in een kleine pan op laag vuur. Voeg de ui toe en kook, waarbij je af en toe roert,ongeveer 5 minuten of totdat de ui zacht is maar niet gekleurd.
Voeg de tomaten toe en kook op laag vuur, gedeeltelijk bedekt, gedurende 30 tot 40 minuten of totdat de tomaten in stukjes zijn gebroken en ietwat vloeibaar. Af en toe roeren terwijl je kookt.
Hak de basilicum fijn. Voeg de basilicum toe aan de tomaten. Haal de pan van het vuur en laat licht afkoelen.
De soep in een blender pureren totdat deze glad is. Door een fijne zeef zeven in een kleine kom. De soep ietwat verhitten, geleidelijk, als het te koud is geworden.
Serveer de warme tomaten soep in espresso kopjes en garneer met de gehakte basilicum en enkele druppels olijfolie.

Tips en trucks:
  • Om de tomaten eenvoudig te pellen: Zet een kruisje met een scherp mes in de onderzijde van de tomaat. Dompel ze 15 tellen onder in kokend water en leg ze dan meteen in een bak met koud water. Laat 1 minuut liggen en je trekt de velletjes er zo af;
  • Gebruik voor dit gerecht een lekkere smaakvolle tomaat, zoals bijvoorbeeld Roma-tomaten en bezuinig ook niet op je olijfolie!
4Pure: rijk gevulde tomatensoep

TopblogsTopblogsRecepten startpagina

Geen opmerkingen: